Higiena žensk: Ustrezna higiena intimnega predela

Mnoge ženske na intimno higieno gledajo zgolj kot na del običajno higiensko rutino. Vendar pa bi morali za higieno intimnega predela skrbeti drugače, saj gre za občutljiv predel, ki je nagnjen k okužbam.

V vaši nožnici vlada kisla pH-vrednost, ki pomaga ohranjati zdravje dobrih bakterij (kot so laktobacili) in omejuje rast slabih bakterij. S pravilno intimno nego lahko preprečite porušenje pH-ravnovesja in s tem povezanim razvojem vaginalnih okužb, kot je na primer bakterijska vaginoza.

Umivanje

Če za vaš intimni predel uporabljate izdelke, ki so primerni tudi za druge dele telesa, umivate notranjost nožnice (z vaginalno prho) ali intimne predele prekomerno umivate, lahko dejansko povzročite ali poslabšate težave, kot so neprijeten vonj, suhost ali ponavljanje okužb, saj porušite pH-ravnovesje v nožnici in na intimnem predelu.

Vaša nožnica se naravno čisti sama od sebe z notranjim vlaženjem, zato je najbolje, da se vsak dan umijete zgolj s toplo vodo in nežnimi izdelki, ki niso odišavljeni.

Vedno se skrbno umijte in osušite, zlasti po telovadbi. Po plavanju in telovadbi preoblecite tudi spodnje perilo, da boste sveži in čisti.

Izcedek

Povsem normalno je, da se pojavlja prozoren ali bel izcedek. Žleze v materničnem vratu namreč proizvajajo naraven lubrikant, ki vašo nožnico ohranja vlažno. Ta naraven lubrikant potuje navzdol skozi vašo nožnico ter pomaga ohranjati čisto in zdravo okolje. Če poenostavimo, nožnica se s pomočjo izcedka na naraven način čisti in izcedek je znak, da imate zdravo nožnico1.

Vendar pa vaš izcedek ne sme imeti neprijetnega vonja ali povzročati srbenja ali bolečin1. Če se barva izcedka spremeni, je to lahko tudi znak okužbe in morda se morate posvetovati z zdravnikom. Vsaka ženska je drugačna, zato imate morda močnejši ali šibkejši izcedek kot druge ženske. Količina izcedka je odvisna tudi od tega, v katerem obdobju menstrualnega cikla ste. Tako je lahko na primer vaš izcedek tik pred menstruacijo povečan in gostejši1.

Spolni odnosi in higiena

Po spolnem odnosu izpraznite mehur. Tako boste odstranili morebitne bakterije, ki so se morda razširile v vašo sečnico (vod, ki poteka od mehurja do mesta tik pred nožničnim vhodom) in preprečili vnetje mehurja. In nikar ne pozabite – ko uporabite stranišče, se obrišite v smeri od spredaj nazaj, da preprečite širjenje bakterij.

Viri:
1. Vaginal Discharge - Knowing the difference between normal discharge and infections, The Board of Trustees of the University of Illinois, 2008, Handout 2014

Top