Kaj je glivična okužba nožnice?

Navadna glivična okužba nožnice je vrsta vaginoze – okužba nožnice. V nožnici živijo glivice in bakterije, če pa se glivica Candida albicans prekomerno razmnoži, se pojavi glivična okužba nožnice. Glivica se razmnoži, če je vaš imunski sistem oslabljen ali če dobre bakterije (laktobacili) glivic ne morejo obvladovati1.

V nekaterih obdobjih ste bolj podvrženi h glivični okužbi nožnice kot v drugih1:

  • Če ste noseči ali dojite
  • Če ste pravkar končali zdravljenje z antibiotiki
  • Če imate sladkorno bolezen
  • Če imate menstruacijo
  • Če jemljete kontracepcijske tabletke
  • Če ste okuženi z virusom HIV

Kdo lahko dobi glivično okužbo nožnice?

Glivična okužba nožnice je normalen pojav – približno 75 % žensk se z njim spopade vsaj enkrat v življenju, medtem ko nekatere ženske trpijo za ponavljajočimi se okužbami1.

Glivična okužba nožnice ni spolno prenosljiva okužba2.


Glivična okužba nožnice in nosečnost

Glivična okužba nožnice ne preprečuje zanositve. Vendar pa so lahko zaradi nekaterih simptomov spolni odnosi neprijetni.

Če ste noseči, je povsem naravno, da se vaše hormonsko ravnovesje spremeni in vpliva na vaše telo, tveganje za glivično okužbo nožnice pa se poveča2.

Če ste noseči ali dojite in imate glivično okužbo nožnice, se pred zdravljenjem posvetujte z zdravnikom.Viri:
1. Sobel JD et al, Vulvovaginal candidosis; Lancet 2007; 369: 1961–71
2. JF PHRC 2006 FFPRHC and BASHH Guidance (January 2006), The management of women of reproductive age attending non-genitourinary medicine settings complaining of vaginal discharge, Journal of Family Planning and Reproductive Health Care 2006; 32(1): 33–42

 

Top