Kaj je glivična okužba stopal1,2?

Glivična okužba stopala (tudi atletsko stopalo, medicinsko ime tinea pedis) je poimenovanje za okužbo kože na stopalu in prstih, ki jo povzročijo glivice, imenovane dermatofiti. Dermatofiti se razvijajo v toplem in vlažnem okolju, na primer v garderobah, prhah, čevljih in nogavicah, zato jim torej vaša stopala zelo ustrezajo, saj so razmere podobne. Okužba se navadno pojavi med prsti, prizadene pa lahko tudi spodnjo stran in kožo ob strani vaših stopal.

Dermatofiti povzročijo glavno okužbo, druge glive kot na primer kvasovke in bakterije pa lahko stanje poslabšajo in povzročijo druge znake, na primer neprijeten vonj.

Glivična okužba stopala je zelo nalezljiva in se zlahka širi prek kožnega stika ali stika z okuženimi površinami in predmeti. Če se dotaknete nekoga, ki je okužen, in si pozabite umiti roke, se lahko hitro tudi vi okužite. Tudi souporaba okuženih predmetov, kot so brisače, posteljnina in oblačila, pripomore k širjenju okužbe. Z glivicami se lahko okužite tudi v onesnaženih javnih prhah, bazenih in garderobah.

Ker je glivična okužba stopala močno nalezljiva, se lahko razširi tudi drugod po telesu in povzroči druge glivične okužbe, na primer okužbo dimelj. Več informacij o ukrepih, ki jih lahko sprejmete za preprečevanje širjenja okužbe.
1 Ilkit M, Durdu M. Tinea pedis: The etiology and global epidemiology of a common fungal infection. Crit Rev Microbiol. 2014 Feb 4
2 Field LA1, Adams BB. Tinea pedis in athletes. Int J Dermatol. 2008 May;47(5):485–92.

 

Top