Kaj sta plenični izpuščaj in plenični izpuščaj
zaradi kandide 1,2,3?

Plenični izpuščaj je splošno uporabljen izraz za izpuščaj, ki se pojavi na koži na predelu pleničke. Pri dojenčkih se pojavi pogosto, zlasti med starostjo 9 in 12 mesecev. Pojavi se lahko tudi pri posameznikih vseh starosti, ki nosijo pleničke ali vložke zaradi inkontinence.

Plenični izpuščaj se pojavi zaradi dolgotrajnega stika dojenčkove občutljive kože z urinom in blatom ali zaradi tesne pleničke, ki drgne kožo in preprečuje kroženje zraka. V večini primerov gre za blag izpuščaj, ki ga lahko preprosto zdravimo s sredstvi, kot je Bepanthen® mazilo (kliknite tukaj za več informacij o zdravilu Bepanthen® mazilo). V nekaterih primerih, če ga na primer ne zdravimo več kot tri dni, se lahko okuži s kandido in razvije v plenični izpuščaj zaradi kandide. Kandida je kvasovka, ki v majhnih količinah živi na koži in je neškodljiva, v določenih razmeram pa se lahko prekomerno razvije in povzroči vnetje. Plenični izpuščaj zaradi kandide zdravimo s protiglivično kremo.


Plenični izpuščaj zaradi kandide

V 75 % primerov, ko vnetje traja tri dni ali več, je vzrok za plenični izpuščaj prekomerni razvoj kvasovke kandide. Kandida je naravno prisotna na koži, v nekaterih primerih pa je naše telo ne more nadzorovati in se prekomerno razširi ter povzroči vnetje. Dojenčkov imunski sistem morda še ni dovolj močan, da bi nadzoroval rast glivic kvasovk. Dojenčkova ritka ima poleg tega visoko pH-vrednost in če morebitna dražila (kot so kemikalije, urin in blato) porušijo to pH-ravnovesje, se lahko kandida razmnoži in povzroči vnetje. Če dojenček dobi plenični izpuščaj zaradi kandide, ga je treba zdraviti s protiglivičnimi zdravili.


Kdaj se morate posvetovati z zdravnikom?

Z zdravnikom se posvetujte, če dojenčkov plenični izpuščaj ne izgine, če se poslabša ali če simptomi kažejo, da gre za plenični izpuščaj zaradi kandide. Zdravnika obiščite tudi, če ima dojenček vročino ali resno vnetje, da vam bo priporočal najprimernejše zdravljenje.
1 Klunk C, Domingues E, Wiss K. An update on diaper dermatitis. Clin Dermatol. 2014 Jul–Aug;32(4):477–87.
2 Ferrazzini G, Kaiser RR, Hirsig Cheng SK, Wehrli M, Della Casa V, Pohlig G, Gonser S, Graf F, Jörg W. Microbiological aspects of diaper dermatitis. Dermatology. 2003;206(2):136–41.
3 Wolf R, Wolf D, Tüzün B, Tüzün Y. Clin Dermatol. 2000 Nov–Dec;18(6):657–60. Diaper dermatitis.

 

Top