Bakterijska
vaginoza (BV)1

Veliko se govori o glivičnih okužbah nožnice, čeprav je bakterijska vaginoza pri ženskah v reproduktivnem obdobju v resnici pogostejša.

Če ste ženska in stari od 15 do 44 let, ste v skupini najbolj ogroženih za bakterijsko vaginozo ali na kratko BV. BV je najpogostejši vzrok vaginalnih vnetij, vendar jo je na srečo preprosto zdraviti.

Do BV pride zaradi spremembe ravnovesja pH-vrednosti v nožnici. Takrat lahko pride do razrasta škodljivih bakterij, ki nadomestijo naravno prisotne dobre bakterije v nožnici (mlečnokislinske bakterije), kar vodi v bakterijsko vaginozo.

Nasmejana mlada rdečelaska v zeleni majici, ki je zadovoljna po zdravljenju bakterijske vaginoze s Canesbalance gelom

1. P E Hay MRCP, A Ugwumadu MRCOG and J Chowns MBBS, Department of Genitourinary medicine, St. Georg’s Hospital, London, UK, “Sex, thrush and bacterial vaginosis”, International Journal of STD&Aids 1997; 8:603-608

Simptomi bakterijske vaginoze1,2

  • neprijeten vonj po ribah,
  • voden izcedek,
  • sivkasto-bel izcedek,
  • poslabšanje zgornjih simptomov po spolnem odnosu ali med menstruacijo.

  Ne pozabite, da BV ni spolno prenosljiva okužba.

  1. FFPRHC and BASHH Guidance (January 2006), The management of women of reproductive age attending non-genitourinary medicine settings complaining of vaginal discharge, Journal of Family Planning and Reproductive Health Care 2006; 32(1): 33–42
  2. Lamont RF et all, Treatment of abnormal vaginal flora in early pregnancy with clindamycin for the prevention of spontaneous preterm birth: a systematic review and metaanalysis; www.ajog.org; 2003

  Z zdravnikom se posvetujte v naslednjih primerih:

  • Če imate bakterijsko vaginozo prvič.
  • Če ste noseči, se posvetujte s svojim ginekologom. Bakterijska vaginoza lahko med nosečnostjo, porodom ter pri ginekoloških posegih povzroči zaplete3. S pomočjo zdravnika jih lahko ustrezno preprečite.

  3. SOGC Clinical Practice Guideline. Vulvovaginitis: Screening for and Management of Trichomoniasis, Vulvovaginal Candidiasis, and Bacterial Vaginosis. J Obstet Gynaecol Can 2015;37(3):266-274.J Obstet Gynaecol Can 2015;37(3):266-274

  Sličica Canesten z motivom zdravnice

  Kaj je BV?

  Veliko žensk se ne zaveda, da večino vaginalnih vnetij povzročajo bakterije in ne kvasovke, kot velja za glivične okužbe.

  Nasmejana mlada ženska, ki je oblečena v roza oblačila in se dotika pramena svojih las, je zadovoljna po zdravljenju bakterijske vaginoze s Canestenom

  Zdravljenje bakterijske vaginoze

  Simptome bakterijske vaginoze se lahko zdravi doma z izdelkom za zdravljenje vaginalne okužbe.

  Izdelki, kot je Canesbalance® gel, pomagajo uravnavati pH-vrednost v vaši nožnici. Canesbalance® gel zagotavlja trojni blagodejni učinek: ublaži neprijeten vonj, uravnava povečan izcedek in omejuje rast slabih bakterij, hkrati pa podpira rast dobrih bakterij. Canesbalance® gel je namenjen 7-dnevnemu zdravljenju, oblažitev simptomov pa boste lahko opazili že po 2 do 3 dneh. Poleg tega pa je Canesbalance® gel prikladen in preprost za uporabo zaradi priročnega in higienskega aplikatorja.

  Odkrijte izdelke

  Canesbalance vaginalni gel

  Canesbalance®

  Canesbalance® vaginalni gel

  Več informacij

  Preprečevanje bakterijske vaginoze4

  Sličica Canesten z motivom pralnega praška

  Izogibajte se uporabi močnega detergenta za pranje spodnjega perila. Po plavanju ali telovadbi preoblecite kopalke oz. spodnje perilo.

  Sličica Canesten z motivom deodoranta

  Izogibajte se prekomernemu umivanju. Po umivanju, plavanju ali telovadbi osušite vaginalni predel. Izogibajte se uporabi dezodorantov in odišavljenih izdelkov na vaginalnem predelu ali okrog vaginalnega predela.

  Sličica Canesten z motivom tampona

  Redno menjujte tampone ali vložke.

  Dejstva o BV4

  Sličica Canesten z motivom sperme

  Če med spolnim odnosom uporabljate kondom, se lahko izognete okužbi z BV. Sperma je eden od dejavnikov, ki lahko sprožijo bakterijsko vaginozo.

  Sličica Canesten, ki ponazarja padec pH-vrednosti

  Naravna pH-vrednost v nožnici je nižja od 4,5, kar pomeni, da je nekoliko kisla. Vrednost pH, ki je višja od 4,5, velja za alkalno in kaže na bakterijsko vaginozo.

  Sličica Canesten z motivom celic kvasovk pod mikroskopom

  Čeprav se BV zamenjuje za glivično okužbo, gre v resnici za dve različni stanji, ki potrebujeta različno zdravljenje. V primeru dvoma se za diagnozo posvetujte s svojim zdravnikom.

  Sličica Canesten, ki ponazarja prhanje nožnice

  Prhanje nožnice je znan povzročitelj BV, saj poruši naravno ravnovesje v vaši nožnici in poveča tveganje za spolno nalezljive bolezni ali druga vaginalna vnetja.

  4 Hickey RJ et al. Understanding vaginal microbiome complexity from an ecological perspective. Translation research Volume 160, Number 4, p267-281.

  Preberite več o intimnem zdravju

  Mlada temnolasa ženska, ki razmišlja o odgovorih na vprašanja o glivični okužbi v kvizu Canesten

  Kviz o glivični okužbi

  Glivična okužba je precej pogosta, vendar koliko zares veste o tem? Sodelujte v našem kvizu in izvedite, kaj je dejstvo in kaj je mit. Preverite svoje znanje.

  SODELUJTE V KVIZU
  Nasmejana mlada ženska z očali in telefonom v rokah, zadovoljna po zdravljenju glivične okužbe nožnice z zdravilom Canesten

  Kaj je glivična okužba nožnice?

  Spoznajte, kaj je glivična okužba nožnice in kakšni so tipični simptomi glivične okužbe, po katerih ga lahko prepoznate. Preberite tudi, kako lahko zdravite glivično okužbo nožnice in preprečite ponovno okužbo.

  PREBERITE VEČ
  Vesela mlada noseča ženska v rumenem puloverju kaže na svoj trebušček

  Vse, kar morate vedeti o glivični okužbi nožnice in nosečnosti

  Preberite vse o glivični okužbi nožnice med nosečnostjo. Preberite, kako lahko preprečite razvoj glivičnega vnetja nožnice.

  PREBERITE VEČ
  Nasmejan mlad moški v sivem puloverju, zadovoljen po zdravljenju s Canestenom za glivično okužbo pri moških

  Vzroki in simptomi glivične okužbe pri moških

  Zmanjšajte tveganje za nastanek glivičnega vnetja oziroma balanitisa – preberite več o simptomih glivične okužbe ter o preprečevanju in zdravljenju glivične okužbe.

  PREBERITE VEČ
  Aktivna mlada ženska v majici brez rokavov, ki stoji v samozavestni pozi, v ozadju pa je sonce

  Vaginalno zdravje: vse, kar morate vedeti

  Preberite več o vzrokih in dejavnikih tveganja glivične okužbe nožnice. Spoznajte, kateri so simptomi teh vnetij in kakšni so nasveti za preprečevanje vaginalnih vnetij.

  PREBERITE VEČ
  Nasmejana mlada rdečelaska v zeleni majici, ki je zadovoljna po zdravljenju bakterijske vaginoze s Canesbalance gelom

  Kaj je bakterijska vaginoza?

  Spoznajte, kaj je BV in kateri so simptomi bakterijske vaginoze. Preberete lahko, kdo je bolj dovzeten za takšne okužbe in kakšne so razlike med glivično okužbo nožnice in bakterijsko vaginozo. V tem članku najdete tudi nasvete o tem, kako zdraviti BV in kako preprečiti ponovno okužbo z BV.

  PREBERITE VEČ