Mišičasti moški z belo brisačo okrog vratu, ki je zadovoljen po zdravljenju z zdravilom za vročinski izpuščaj Canesten

Spoznajte več o vročinskem izpuščaju

Spoznajte, kaj je vročinski izpuščaj, kaj ga povzroča in kdo je bolj dovzeten za okužbo. Preberite več o simptomih vročinskega izpuščaja, njegovem zdravljenju in preprečevanju.

Kaj je vročinski izpuščaj??

Vročinski izpuščaj je lahko srbeč in boleč, vendar vam ni treba skrbeti, da bi se okužili, saj ni nalezljiv. Vročinski izpuščaj ali intertrigo je glivična kožna bolezen. V obliki rdečkastega izpuščaja se lahko pojavi na predelih gub, kjer prihaja do drgnjenja kože in kjer je manj možnosti za kroženje zraka. 

Običajno ga boste opazili pod rokami, med kožnimi gubami vratu, na zadnji strani kolen, pod prsmi, na dimljah in med kožnimi gubami na trebuhu. Predeli med kožnimi gubami so topli in vlažni, kar pa je primerno okolje za razrast mikrobov.

Vročinski izpuščaj se pogosto pojavlja skupaj z okužbo, ki jo povzročajo kvasovke iz rodu Candida in druge vrste gliv ali bakterij. 

Kaj povzroča vročinski izpuščaj?

Dejavniki, ki lahko povzročijo okužbo kože ali jo poslabšajo, so: vlaga, vročina, pomanjkanje zračenja in trenje v kožnih gubah. K razvoju okužbe prispevajo tudi znoj, urin in ostanki blata. 

Kdo je najbolj ogrožen za vročinski izpuščaj?

Pri vas obstaja večje tveganje za razvoj vročinskega izpuščaja, če:

 • imate prekomerno telesno težo,
 • imate sladkorno bolezen,
 • imate oslabljen imunski sistem zaradi kemoterapije ali virusa HIV,
 • imate ortozo, opornico ali umetno okončino,
 • ste izpostavljeni visokim temperaturam in vlagi,
 • nosite pretesna oblačila in čevlje,
 • ste za dlje časa priklenjeni na posteljo.

Vročinski izpuščaj je bolj pogost v poletnih mesecih ali pri ljudeh, ki se veliko ukvarjajo s športom. Intertrigo pogosto doleti dojenčke, ker so bolj okrogli, imajo krajše vratove in sključeno držo. Čeprav so videti prikupno, pa so njihove kožne gube popolno mesto za nabiranje vlage, zato jih morate redno umivati. 

Simptomi vročinskega izpuščaja

Intertrigo se začne kot rdeč izpuščaj oziroma kot majhne pikice ali madeži v kožnih gubah. Po tem se lahko pojavijo simptomi, kot so:

 • rdeč izpuščaj, ki je luskast na robovih,

 • občutek zbadanja na koži,

 • koža, ki peče,

 • razpokana koža (med prsti na rokah ali nogah),

 • žulji.

Če izpuščaj ni okužen, je običajno simetrične oblike. Lahko se pojavi na obeh straneh kožne gube, pod obema rokama ali pod prsmi. Po pordelem območju se lahko hitro pojavi vnetje ali rana. Koža lahko začne pokati, krvaveti in izločati tekočino. Začnejo nastajati kraste, koža okrog vnetja pa lahko postane luskasta.

Če se razvije sekundarno vnetje, ki ga lahko povzročajo bakterije, glive ali kvasovke, se intertrigo vname in lahko pride do nastanka neprijetnega vonja.

Športnica z belo brisačo okrog vratu, ki drži steklenico vode in se smeji, saj je zadovoljna po zdravljenju vročinskega izpuščaja s Canestenom

Zdravljenje vročinskega izpuščaja

Zdravljenje intertriga je odvisno od tega, ali gre le za vnetno stanje ali pa je pridružena tudi okužba. Če vaša koža kaže samo znake vnetja (kot so rdečina, srbenje ali pekoč občutek), lahko uporabljate kremo s protivnetnim učinkom. Če imate vročinski izpuščaj, ki izhaja iz okužbe, ga morate zdraviti z lokalnim protiglivičnim sredstvom (zdravilo, ki se nanaša neposredno na kožo). 

Bayer ima na voljo raznolike izdelke z različnimi učinkovinami glede na resnost vaših simptomov: 

 • Canespor® 10 mg/ml dermalno pršilo je izdelek zelo primeren za nanos na težko dostopne predele. Zdravi okužbo in lajša simptome. Ima tudi protivnetni učinek.

Okuženi predeli naj bodo hladni, čisti in suhi, da se izognete vročinskemu izpuščaju.

Če simptomi ne izginejo, se posvetujte s svojim zdravnikom. Morda se boste morali posvetovati tudi glede hujšanja, če je vaše stanje povezano s prekomerno telesno težo. V primeru bakterijske okužbe vam bo zdravnik morda predpisal antibiotik.

Če ste noseči ali starejši, protiglivično zdravilo morda ni primerno za vas. Zdravnik vam lahko priporoči nadomestno zdravilo.

Nasmejan mlad moški z zeleno brisačo okrog vratu in v beli majici je zadovoljen po zdravljenju vročinskega izpuščaja s Canestenom

Preprečevanje vročinskega izpuščaja

Lahko poskusite zmanjšati tveganje za intertrigo. V pomoč vam bodo ti nasveti:

 • Vaša koža naj bo hladna, suha in izpostavljena zraku.
 • Ne drgnite kože, ampak jo raje tapkajte. Z drgnjenjem do suhega lahko kožo poškodujete in razširite okužbo.
 • Po uporabi zdravila si vedno umijte roke, da preprečite širjenje okužbe.
 • Kožo nežno očistite in nanesite vlažilno kremo ali zaščitno sredstvo oz. kremo.
 • Uporabljajte mila in izdelke za nego kože, ki so brez dišav, da čim bolj zmanjšate draženje kože.
 • Ne nosite tesnih oblačil ali čevljev, ki lahko pritiskajo na prizadeti predel. Če imate izpuščaje po prstih, nosite odprte čevlje.
 • Izogibajte se pretesnim oblačilom, ki lahko drgnejo vašo kožo in izberite naravne tkanine (kot je bombaž) namesto sintetičnih vlaken (kot sta lycra in najlon), ker slednja zmanjšajo količino zraka, ki doseže kožo.