Plenični izpuščaj1,2,3

Plenični izpuščaj je splošno uporabljen izraz za izpuščaj, ki se pojavi na koži na predelu pleničke. 

Pri dojenčkih se pojavi pogosto, zlasti med starostjo 9 in 12 mesecev. Pojavi se lahko tudi pri posameznikih vseh starosti, ki nosijo pleničke ali vložke zaradi inkontinence.

Plenični izpuščaj se pojavi zaradi dolgotrajnega stika dojenčkove občutljive kože z urinom in blatom ali zaradi tesne pleničke, ki drgne kožo in preprečuje kroženje zraka. V večini primerov gre za blag izpuščaj, ki ga lahko preprosto zdravimo s sredstvi, kot je Bepanthen® mazilo (kliknite tukaj za več informacij o zdravilu Bepanthen® mazilo). V nekaterih primerih, če ga ne zdravimo več kot tri dni, se lahko okuži s kandido in razvije v plenični izpuščaj zaradi kandide. Kandida je kvasovka, ki v majhnih količinah živi na koži in je neškodljiva, v določenih razmerah pa se lahko prekomerno razvije in povzroči vnetje. Plenični izpuščaj zaradi kandide zdravimo s protiglivično kremo.

Ženska, ki v naročju drži dojenčka, in je zadovoljna po zdravljenju pleničnega izpuščaja

Plenični izpuščaj zaradi kandide

V 75 % primerov, ko vnetje traja tri dni ali več, je lahko vzrok za plenični izpuščaj prekomerni razvoj kvasovke kandide. Kandida je naravno prisotna na koži, v nekaterih primerih pa je naše telo ne more nadzorovati in se prekomerno razširi ter povzroči vnetje. Dojenčkov imunski sistem morda še ni dovolj močan, da bi nadzoroval rast glivic kvasovk. Dojenčkova ritka ima poleg tega visoko pH-vrednost in če morebitna dražila (kot so kemikalije, urin in blato) porušijo to pH-ravnovesje, se lahko kandida razmnoži in povzroči vnetje. Če dojenček dobi plenični izpuščaj zaradi kandide, ga je treba zdraviti s protiglivičnimi zdravili, ki jih predpiše pediater.

Kdaj se morate posvetovati z zdravnikom?

Z zdravnikom se posvetujte, če dojenčkov plenični izpuščaj ne izgine, če se poslabša ali če simptomi kažejo, da gre za plenični izpuščaj zaradi kandide. Zdravnika obiščite tudi, če ima dojenček vročino ali resno vnetje, da vam bo priporočal najprimernejše zdravljenje.

1 Klunk C, Domingues E, Wiss K. An update on diaper dermatitis. Clin Dermatol. 2014 Jul–Aug;32(4):477–87.
2 Ferrazzini G, Kaiser RR, Hirsig Cheng SK, Wehrli M, Della Casa V, Pohlig G, Gonser S, Graf F, Jörg W. Microbiological aspects of diaper dermatitis. Dermatology. 2003;206(2):136–41.
3 Wolf R, Wolf D, Tüzün B, Tüzün Y. Clin Dermatol. 2000 Nov–Dec;18(6):657–60. Diaper dermatitis.

Sličica z motivom zdravnice

Kaj je plenični izpuščaj

Če pleničnega izpuščaja ne začnete zdraviti pravočasno, se lahko v nekaj dneh razvije okužba s kvasovkami iz rodu Candida. Plenični izpuščaj zaradi kandide je treba zdraviti s protiglivičnimi izdelki. 

Nasmejana mamica v bež puliju je zadovoljna po zdravljenju pleničnega izpuščaja njenega dojenčka

Zdravljenje

Plenični izpuščaj je lahko zelo skrb vzbujajoč, vendar obstajajo učinkovita zdravila za njegovo zdravljenje. Glede na resnost pleničnega izpuščaja lahko izbirate med različnimi vrstami zdravljenja.

Če ima vaš dojenček plenični izpuščaj, ki ni posledica kandide, lahko uporabite mazilo za nego kože pod pleničko, na primer Bepanthen® mazilo, ki vašega dojenčka zaščiti pred vzroki pleničnega izpuščaja4. Bepanthen® mazilo zaščiti naravno vlažnost dojenčkove kože, tako da ustvari prosojen sloj, ki celo najbolj občutljivo kožo zaščiti pred dražili. Vsebuje tudi dekspantenol (provitamin B5), ki nežno spodbuja naravno obnovo kože5. Kliknite tukaj za več informacij o izdelku Bepanthen® mazilo. 

Če ima dojenček plenični izpuščaj, ki je posledica kandide, je treba uporabiti protiglivična sredstva.

Drugi izpuščaji 
Za več informacij o zdravljenju drugih pogostih otroških izpuščajev obiščite spletno stran Bepanthen®.


4 Putet G et al. Etude de l'action de Bepanthene Onguent dans la prevention et le traitement des dermites du siege chez les prematures et les nouveau-nes. Realites Pediatriques No. 63, Septembre 2001
5  Ebner F et al. Topical Use of Dexpanthenol in Skin Disorders. AM J Clin Dermatol 2002; 3 (6): 427-433

Nasveti za preprečevanje pleničnega izpuščaja3

Plenični izpuščaj je za vašega dojenčka zelo neprijeten in čeprav je njegovo zdravljenje preprosto, vam priporočamo, da upoštevate spodnje nasvete za njegovo preprečevanje.

Sličica Canesten z motivom malčka v gibanju

Dojenčku omogočite, da je čim dlje brez pleničke.

Sličica Canesten z motivom pleničke

Dojenčka redno previjajte.

Sličica Canesten z motivom izdelkov za čiščenje kože

Umivajte ga s toplo vodo in blagim milom ali blagim tekočim milom ter se izogibajte pretiranemu umivanju in drgnjenju.

Sličica Canesten z motivom lasnih mešičkov

Dojenčkovo kožo nežno osušite in je ne drgnite ter počakajte, da se do konca posuši na zraku.

Sličica Canesten z motivom umivanja rok

Pred in po menjavanju plenic si temeljito umijte roke.

3 Wolf R, Wolf D, Tüzün B, Tüzün Y. Clin Dermatol. 2000 Nov–Dec;18(6):657–60. Diaper dermatitis.

Dejstva o pleničnem izpuščaju

Sličica Canesten z motivom celic kvasovk pod mikroskopom

Ko se plenični izpuščaj vašega dojenčka okuži s kvasovkami iz rodu Candida, potrebuje protiglivično zdravljenje, ki ga predpiše pediater.

Sličica Canesten z motivom celic kvasovk pod mikroskopom

Če opazite, da plenični izpuščaj traja 3 dni ali več, gre najverjetneje za okužbo s kvasovkami iz rodu Candida. Potreben je obisk pediatra.

Sličica Canesten z motivom človeškega zoba

Plenični izpuščaj lahko nastane zaradi številnih dejavnikov, kot je izraščanje zob ali sprememba prehrane.