Higiena stopal in kože1

Glive živijo povsod okrog vas – v zraku, zemlji, vodi in rastlinah. Nekatere so celo naravno prisotne na vaši koži in so lahko koristne ali škodljive. Ker se jim je tako težko izogniti, so glivične okužbe zelo pogoste. Na vaši koži lahko pride do razrasta škodljivih gliv, zlasti če imate oslabljen imunski sistem.

Najpogostejše vrste glivičnih okužb so: glivična okužba stopal, glivična okužba nohtov, glivična okužba dimelj, lišaj (dermatofitija) in druge okužbe s kvasovkami. Te bolezni so nalezljive, saj se glive lahko prenesejo z enega dela telesa na drugega s praskanjem, prenašajo pa se tudi med ljudmi. Do prenosa med ljudmi ne pride le prek stika s kožo, temveč tudi z izmenjavo oblačil ali brisač ter s stikom z okuženimi površinami in predmeti. Zato je ohranjanje dobre osebne higiene tako pomembno pri preprečevanju glivičnih okužb kože.

Z dobrimi higienskimi navadami lahko zmanjšate tveganje za glivične okužbe, zaustavite ponavljajoče se okužbe in preprečite njihovo širjenje. Dobro je vedeti, da se glive najbolj množijo v toplem in vlažnem okolju, zato je skrb za to, da je vaša koža čista in suha, prvi in najpomembnejši nasvet za preprečevanje okužbe.

Če nimate dobre higiene, npr. če se vaša stopala veliko znojijo ali če se po prhanju ali kopeli ne obrišete temeljito, ste lahko bolj dovzetni za glivične okužbe.

Tudi nošenje čistih oblačil vam lahko pomaga pri preprečevanju okužb. Enako velja za posteljnino, v kateri se nabira vlaga, saj se ponoči znojite. Posteljnino redno menjavajte, da tako preprečite okolje, v katerem se lahko glive množijo.

Glive so pogoste v javnih garderobah, na primer na bazenih, v telovadnicah, prhah ter območjih stalne vlažnosti in toplote. Za preprečevanje glivičnih okužb je priporočljivo, da ste na takšnih mestih še posebej previdni. Na primer: poskrbite, da imate v javnih prhah vedno obute natikače. Prav tako nikoli ne smete deliti svoje brisače z drugimi. Raje imejte vedno pri sebi svojo brisačo, ki jo morate po povratku domov s takšnih mest oprati in posušiti.

Pazite na svoja stopala, da boste preprečili ali zaustavili ponavljajoče se glivične okužbe, kot je glivična okužba stopal. Upoštevajte te preproste nasvete:

Čevlji in nogavice:

Čista in zdrava ženska stopala po zdravljenju s Canestenom

Preproste higienske navade, ki lahko pomagajo preprečevati širjenje glivičnih okužb

Glivične okužbe so zelo nalezljive, zato je pomembno, da preprečite njihovo širjenje na druge dele telesa ali druge ljudi. Nekateri posamezniki so bolj dovzetni kot drugi in se hitreje okužijo, spet drugi pa nikoli ne dobijo glivične okužbe, čeprav so v vsakodnevnem stiku z okuženo osebo. Preproste higienske navade vam lahko pomagajo pri preprečevanju glivične okužbe.

Če imate glivično okužbo, vam Bayer ponuja nabor zdravil, ki vam lahko pomagajo pri zdravljenju. Ne pozabite poskrbeti za čisto kožo, vendar se izognite pretiranemu umivanju, saj jo to lahko razdraži. Vedno je najbolje, če se zdravljenja glivične okužbe lotite čim prej. Dlje kot jo pustite nezdravljeno, več škode lahko glive naredijo vaši koži.

1 Pariser D, Scher RK, Elewski B, Rich P. Promoting and maintaining or restoring healthy nails: practical recommendations for clinicians and patients. Semin Cutan Med Surg. 2013 Jun;32(2 Suppl 1):S13–4.