Glivična okužba pri moških

Glivična okužba je precej pogosta in prizadene tako ženske kot tudi moške. Povzroča jo razrast glive kvasovke, ki se imenuje Candida albicans. Večina ljudi, pri katerih se razvije vnetje zaradi kvasovk, je zdravih, vendar je naravna flora njihove kože porušena. 

Pri moških glivična okužba običajno prizadene glavico penisa in se imenuje balanitis. Nekateri od zgodnjih simptomov glivične okužbe pri moških so srbenje glavice penisa, bolečine in vnetje pri glavici penisa, otekanje kožice penisa ter srbenje ali pekoč občutek med uriniranjem ali spolnim odnosom. 

Glivična okužba se običajno razvije pri moških z zoženo kožico penisa in tistih z oslabljenim imunskim sistemom. Čeprav je prenos glivične okužbe med spolnim odnosom mogoč, je precej redek. Pri vas obstaja večje tveganje za razvoj glivične okužbe, če: 

  • Imate zoženo kožico penisa,

  • imate oslabljen imunski sistem,

  • jemljete antibiotike,

  • imate sladkorno bolezen.

Kako preprečiti in zdraviti glivično okužbo pri moških

Čeprav se glivično vnetje penisa oziroma balanitis preprosto zdravi, je vedno priporočljivo upoštevanje previdnostnih ukrepov, da zmanjšate tveganje za pojav vnetja. Ustrezna higiena in izbira ohlapnih oblačil, ki dihajo, je nekaj najpreprostejših in najučinkovitejših načinov, da preprečite glivično okužbo pri moških. 

Ste bili previdni, pa vas je kljub temu doletela glivična okužba? Ne skrbite, saj lahko glivično okužbo učinkovito pozdravite z zdravili, ki so na voljo brez recepta in ki prve simptome odpravijo že v 3 do 14 dneh. Nekateri od najbolj priljubljenih zdravil za zdravljenje glivične okužbe so antimikotične kreme, ki se 2 do 3-krat dnevno nanesejo na glavico penisa, kot je Canesten® krema proti glivičnim okužbam za zunanji nanos. 

Oglejte si nekaj dodatnih nasvetov za preprečevanje:

  • Nosite ohlapna oblačila in spodnje perilo, ki diha in ni pretesno.

  • Na intimnih predelih ne uporabljajte agresivnih mil ali gelov za tuširanje s parfumi.

  • Redno umivajte svoj penis in ga nato temeljito osušite.

  • Namesto dolgih kopeli se raje prhajte.