Nasmejana mlada rdečelaska v zeleni majici, ki je zadovoljna po zdravljenju bakterijske vaginoze s Canesbalance gelom

Kaj je bakterijska vaginoza (BV)

Spoznajte, kaj je BV in kateri so simptomi bakterijske vaginoze. Preberete lahko, kdo je bolj dovzeten za takšna vnetja in kakšne so razlike med glivično okužbo nožnice in bakterijsko vaginozo. V tem članku najdete tudi nasvete o tem, kako zdraviti BV in kako preprečiti ponovno okužbo z BV.

Bakterijska vaginoza?

Morda je res neprijetna in vam preprečuje normalno življenje, vendar bodite brez skrbi – okužba je zelo pogosta in preprosta za zdravljenje. Bakterijska vaginoza (BV) prizadene 1 od 3 žensk v rodni dobi. BV je vaginalno vnetje, ki ga povzročajo bakterije in ne glive (ki povzročajo glivično okužbo nožnice) in se pojavi ob neravnovesju mikroflore v nožnici. 1

Običajno je vaša nožnica kisla, kar zavira razrast slabih bakterij in pripomore k ohranjanju zdravih bakterij. Vendar pa se lahko včasih razmere v vaši nožnici spremenijo. Postane lahko manj kisla, kar vodi v razrast slabih bakterij in posledično do bakterijske vaginoze.

Pri vas obstaja večje tveganje za razvoj bakterijske vaginoze, če:

 • Ste spolno aktivni (čeprav lahko BV dobijo tudi ženske, ki še niso imele spolnih odnosov).

 • Imate novega spolnega partnerja.

 • Imate maternični vložek (kontracepcijsko sredstvo).

 • Za nego notranjosti nožnice in predela nožnice uporabljate izdelke s parfumi.

 • Imate menstruacijo.

 • Jemljete določena zdravila, kot so antibiotiki.

Simptomi bakterijske vaginoze

Če imate bakterijsko vaginozo, ste morda zaskrbljeni, saj simptomi niso prijetni: opazili boste neprijeten vonj, ki spominja na ribe, ter sivkast tekoč izcedek iz nožnice. Ti simptomi se lahko poslabšajo po spolnem odnosu. Vedeti morate, da nekatere ženske, ki imajo BV, morda sploh nimajo simptomov.

Kako naj torej vem, da ne gre za glivično okužbo?

Ženske pogosto zamenjujejo bakterijsko vaginozo za glivično okužbo, vendar gre za dve različni vrsti vnetja, ki se zdravita na drugačen način. Simptomi glivične okužbe so: bolečina in srbenje na predelu nožnice, sirast izcedek brez vonja, lahko tudi pekoč občutek med uriniranjem.

Bakterijska vaginoza povzroča sivkast tekoč izcedek z neprijetnim vonjem, ki spominja na ribe. BV ne povzroča bolečine v nožnici ali srbenja.1

Kdaj se morate posvetovati z zdravnikom?

Če imate prvič bakterijsko vaginozo ali če ste noseči, se posvetuje s svojim ginekologom. Bakterijska vaginoza lahko med nosečnostjo, porodom ter pri ginekoloških posegih povzroči zaplete2. S pomočjo ginekologa jih lahko ustrezno obvladate.

1. P E Hay MRCP, A Ugwumadu MRCOG and J Chowns MBBS, Department of Genitourinary medicine, St. Georg’s Hospital, London, UK, “Sex, thrush and bacterial vaginosis”, International Journal of STD&Aids 1997; 8:603-608

2. SOGC Clinical Practice Guideline. Vulvovaginitis: Screening for and Management of Trichomoniasis, Vulvovaginal Candidiasis, and Bacterial Vaginosis. J Obstet Gynaecol Can 2015;37(3):266-274.J Obstet Gynaecol Can 2015;37(3):266-274

Kako zdraviti bakterijsko vaginozo

Bakterijsko vaginozo je mogoče preprosto odpraviti doma z izdelki, ki so na voljo brez recepta.  Canesbalance® gel ima formulo s trojnim delovanjem, ki vam pomaga pri učinkovitem odpravljanju simptomov bakterijske vaginoze. Canesbalance® gel nudi 7-dnevno zdravljenje v obliki gela za nožnico, ki:

 • v kratkem času odpravi neprijeten vonj,

 • odpravlja sivkast tekoč izcedek,

 • zavira rast slabih bakterij, ki povzročajo vnetje,

 • spodbuja rast dobrih bakterij.

Preprečevanje bakterijske vaginoze

Vedno je bolje preprečiti kot pa zdraviti, kar velja tudi za BV, ki se ji z lahkoto izognete, če upoštevate nekaj preprostih pravil.

Nasveti za preprečevanje bakterijske vaginoze3:

 • Izogibajte se uporabi dezodorantov in odišavljenih izdelkov na vaginalnem predelu ali okrog vaginalnega predela.

 • Izogibajte se prekomernemu umivanju.

 • Izogibajte se uporabi močnega detergenta za pranje spodnjega perila.

 • Redno menjujte tampone ali vložke.

 • Po umivanju, plavanju ali telovadbi osušite vaginalni predel.

 • Po plavanju ali telovadbi preoblecite kopalke oz. spodnje perilo.

3 Hickey RJ et al. Understanding vaginal microbiome complexity from an ecological perspective. Translation research Volume 160, Number 4, p267-281.