Glivična okužba stopal 

Kaj je glivična okužba stopal?1,2

Glivična okužba stopala (tudi atletsko stopalo, medicinsko ime tinea pedis) je poimenovanje za okužbo kože na stopalu in prstih, ki jo povzročijo glivice, imenovane dermatofiti. Dermatofiti se razvijajo v toplem in vlažnem okolju, na primer v garderobah, prhah, čevljih in nogavicah, zato jim torej vaša stopala zelo ustrezajo, saj so razmere podobne. Okužba se navadno pojavi med prsti, prizadene pa lahko tudi spodnjo stran in kožo ob strani vaših stopal.

1 Ilkit M, Durdu M. Tinea pedis: The etiology and global epidemiology of a common fungal infection. Crit Rev Microbiol. 2014 Feb 4

2 Field LA1, Adams BB. Tinea pedis in athletes. Int J Dermatol. 2008 May;47(5):485–92.

Ženska v kratkih hlačah in belih športnih copatih, ki si zavezuje vezalke
Sličica Canesten z motivom zdravnice

Kaj je glivična okužba stopal1

Glivična okužba stopala je zelo nalezljiva in se zlahka širi prek kožnega stika ali stika z okuženimi površinami in predmeti. Če se dotaknete nekoga, ki je okužen, in si pozabite umiti roke, se lahko hitro tudi vi okužite. Tudi souporaba okuženih predmetov, kot so brisače, posteljnina in oblačila, pripomore k širjenju okužbe. Z glivicami se lahko okužite tudi v onesnaženih javnih prhah, bazenih in garderobah.

Ker je glivična okužba stopala močno nalezljiva, se lahko razširi tudi drugje po telesu lahko se prenese tudi na vaše bližnje.

1 Ilkit M, Durdu M. Tinea pedis: The etiology and global epidemiology of a common fungal infection. Crit Rev Microbiol. 2014 Feb 4

Moški med skokom in oznaka Canesten za najbolj prodajano blagovno znamko za zdravje stopal

Zdravljenje glivične okužbe stopala 

Učinkovito protiglivično zdravilo je najboljši izdelek za vaše težave. Izdelki za zdravljenje glivične okužbe stopal so na voljo v lekarni brez recepta. 

Če znake glivične okužbe stopala opazite zgodaj in nemudoma začnete z zdravljenjem, lahko okužbo hitro odpravite.

Lokalni izdelki so preprosti za nanos in delujejo na glavne vrste gliv, ki povzročajo glivično okužbo stopala. 

Družina Canesten® ponuja več protiglivičnih zdravil, ki ubijejo glive, zaustavljajo njihovo rast in ublažijo simptome glivične okužbe stopala. 

Protiglivično zdravilo za lokalno uporabo Canespor® krema (zdravilo, ki ga nanesemo neposredno na kožo) je hiter in preprost način za zdravljenje glivične okužbe stopala.1

Kdaj se morate posvetovati z zdravnikom?

Posvetujte se z zdravnikom, če niste prepričani glede svoje diagnoze ali če vaši simptomi tudi po zdravljenju ne izzvenijo.

Če ste noseči ali starejši, protiglivična zdravila morda niso primerna za vas, zato se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo priporočal najprimernejši način zdravljenja vaše glivične okužbe stopala.

*Nicholas Hall’s global CHC database DB6, 2021

1. Navodilo za uporabo Canespor® 10mg/g krema

Odkrijte izdelke

Canespor 10 mg/g krema

Canespor®

Canespor® 10 mg/g krema

Več informacij

Canespor 10mg/ml dermalno pršilo

Canespor®

Canespor® 10 mg/ml dermalno pršilo

Več informacij

Canesten 10mg/g krema

Canesten®

Canesten® 10 mg/g krema

Več informacij

Preprečevanje glivične okužbe stopal1

Sličica Canesten z motivom obešene kopalniške brisače
  • Stopala vedno temeljito osušite, zlasti med prsti. 

  • Redno menjajte brisače in jih ne delite z drugimi.

Sličica Canesten z motivom čistega para nogavic
  • Vsak dan obujte čiste nogavice in jih zamenjajte, če vam je vroče ali po telovadbi.

  • Namesto sintetičnih izberite bombažne, svilene ali volnene nogavice.

  • Doma sezujte čevlje, da bodo vaša stopala »dihala«.

  • Kadar lahko, nosite sandale ali čevlje iz naravnega materiala, kot je usnje ali platno.

Sličica Canesten z motivom čistih in urejenih nohtov na nogah

Poskrbite, da bodo vaši nohti urejeni in čisti, da preprečite širjenje glivične okužbe.

Širjenje okužbe1

Glivična okužba stopala je zelo nalezljiva bolezen, zato pazite, da ne boste okužili še drugih. Zaščitite svoja stopala in preprečite širjenje okužbe. Pomembno je tudi, da ne delite svojih oblačil, čevljev, brisač in posteljnine. Stopala si obrišite z drugo brisačo kot preostanek telesa in si po nanosu zdravila vedno umijte roke. Tako boste preprečili širjenje okužbe še na druge dele telesa. Dobro je tudi, da bližnjim poveste o svoji bolezni, da se bodo redno umivali in sprejeli iste ukrepe kot vi.

1 Ilkit M, Durdu M. Tinea pedis: The etiology and global epidemiology of a common fungal infection. Crit Rev Microbiol. 2014 Feb 4

Dejstva o glivični okužbi stopal

Sličica Canesten z motivom javne prhe

Ne hodite bosi po javnih garderobah, prhah in bazenih – noge zaščitite z natikači ali sandali.

Sličica Canesten z motivom planeta Zemlja

Gre za pogosto težavo: več kot 70 % prebivalstva se vsaj enkrat v življenju sooči z glivično okužbo stopala.1 Čeprav so za okužbo dovzetni vsi, so moški in starejši bolj ogroženi.

Sličica Canesten z motivom razprte dlani

Zdravljenje se mora začeti zgodaj, saj se lahko nezdravljena glivična okužba stopala razširi na druge dele telesa. To se pogosto zgodi zaradi praskanja in lahko povzroči druga glivična vnetja, kot je glivična okužba dimelj.

1 Ilkit M, Durdu M. Tinea pedis: The etiology and global epidemiology of a common fungal infection. Crit Rev Microbiol. 2014 Feb 4