Glivična okužba nožnice1

Je zelo pogosta, vendar jo ženske med pogovori redko omenjajo. Pogovorimo se torej o glivični okužbi nožnice oziroma o vnetju zaradi kvasovk, ki ga povzroča neravnovesje naravno prisotnih gliv v nožnici, ki so pretežno vrste Candida albicans.

Dejavniki, ki vplivajo na omejevanje razrasta kandide, so običajno: dober imunski sistem, dobre bakterije (ki se imenujejo mlečnokislinske bakterije) in zdrava pH-vrednost. Ko pa postane raven pH v nožnici manj kisla, se začnejo bakterije množiti. To lahko posledično vodi do vnetja zaradi kvasovk.

Gre za zelo pogosto zadevo, saj 3 od 4 žensk vsaj enkrat v življenju zbolijo za glivično okužbo2, poleg tega pa mnogo žensk trpi zaradi ponavljajočih se okužb. V določenih okoliščinah pa se lahko vaša dovzetnost za vnetje zaradi kvasovk še poveča. Spadate med bolj ogrožene za glivično okužbo, če:

  • če ste noseči ali dojite,

  • če ste pravkar končali zdravljenje z antibiotiki,

  • če imate sladkorno bolezen,

  • če imate menstruacijo,

  • če jemljete kontracepcijske tabletke,

  • če ste okuženi z virusom HIV.

Brez skrbi! Glivična okužbe nožnice ni spolno prenosljiva bolezen.2

1. Sobel JD et al, Vulvovaginal candidosis; Lancet 2007; 369: 1961–71

2.Gonçalves B, Ferreira C, Alves CT, Henriques M, Azeredo J, Silva S. Vulvovaginal candidiasis: epidemiology, microbiology and risk factors. Crit Rev Microbiol.2016;42(6):905-927. doi:10.3109/1040841X.2015.1091805

Simptomi glivične okužbe nožnice

Zdravljenje glivične okužbe nožnice

Zdravljenje je lahko precej preprosto.

Uporabite lahko izdelek za vaginalno uporabo, ki vsebuje aktivno učinkovino klotrimazol. Vsi izdelki so namenjeni zdravljenju okužbe, vendar pa ima vsaka ženska različne preference glede jemanja izdelkov. Kreme za nanos na zunanji del spolovila ublažijo simptome glivične okužbe nožnice na zunanjem delu spolovila, kot je srbenje. Izdelke lahko kupite posamično (vaginalno kapsulo ali vaginalne tablete) ali pa se odločite za komplet, ki vsebuje zdravilo za vaginalno uporabo (vaginalne tablete), ter uporabo na predelu sramnih ustnic (vaginalna krema).

Glivična okužba bi morala biti odpravljena v enem tednu po enem ali treh odmerkih zdravila vsakodnevnem nanosu kreme. Ne uporabljate samo kreme za nanos na zunanjem delu spolovila. Pomagala vam bo lajšati simptome zunanjega vnetja zaradi kvasovk, vendar pa ne boste odpravili vzroka za vaginalno glivično okužbo.

Za nakup zdravil Canesten® za zdravljenje glivične okužbe ne potrebujete recepta. Uporabljate lahko tudi kombinacijo zdravil s katerimi pozdravite okužbo nožnice ter hkrati lajšate tudi simptome na zunanjem delu spolovila.

Preprečevanje glivične okužbe nožnice1

Nekateri ljudje trpijo zaradi ponavljajočih se glivičnih okužb, ki jih lahko povzroča njihov življenjski slog. Če vam simptomi glivične okužbe nožnice povzročajo težave, lahko spremenite nekatere navade, da preprečite ponovna vnetja zaradi kvasovk.

Najbolj se morate zavedati dejstva, da imajo vaši intimni predeli drugačen pH od preostalega telesa, zato lahko z uporabo običajnih mil in gelov za tuširanje z dodanimi parfumi porušite ravnovesje pH v nožnici. Zelo tesne in sintetične spodnjice in oblačila, kot so oprijete legice, povečajo zadrževanje vlage v telesu in s tem spodbujajo rast kandide. Priporočljivo je tudi, da takoj slečete mokra oblačila, kot so kopalke ali oblačila za vadbo.

Drugi napotki za izogibanje glivični okužbi so:

Spolni odnosi in glivično vnetje nožnice

Ne pozabite – glivična okužba nožnice ni spolno prenosljiva okužba2. Če pa imate spolne odnose z istim partnerjem (moškim ali žensko), ga lahko prenašate drug na drugega. Tako kot ženske, lahko glivično vnetje spolovil dobijo tudi moški. Pogovorite se s partnerjem.

1. Hickey RJ et al. Understanding vaginal microbiome complexity from an ecological perspective. Translation research Volume 160, Number 4, p267-281.

2. JF PHRC 2006 FFPRHC and BASHH Guidance (January 2006), The management of women of reproductive age attending non-genitourinary medicine settings complaining of vaginal discharge, Journal of Family Planning and Reproductive Health Care 2006; 32(1): 33–42