Kaj je lišaj?

Glivična okužba kože po telesu (medicinsko poimenovanje tinea corporis) je glivična okužba površinskega sloja kože, ki jo povzročijo glivice, imenovane dermatofiti. Zanjo so značilni rdeči izpuščaji, razporejeni v obliki obročev, ki se pojavljajo na trupu, rokah in nogah. 

Izpuščaji so navadno okrogli in rdeči ali pa so videti kot srebrnkaste kožne lise. Lahko so luskasti in srbeči, obroči pa se navadno širijo navzven, medtem ko se sredina lahko pozdravi in barva kože znova postane normalna. Lišaj se lahko pojavi na vseh predelih telesa, vključno z lasiščem (tinea capitis), dimljami (glivična okužba dimelj) ali stopali (glivična okužba stopal). Lišaj na obrazu ali lasišču lahko privede do lokalnega izpadanja las.

Kako se širi lišaj

Glivična okužba kože po telesu je nalezljiva in se lahko hitro prenese prek stika z okuženimi predmeti (brisačami ali oblačili), stika z ljudmi in okuženimi domačimi ljubljenčki ali domačimi živalmi. Glivično okužbo kože po telesu lahko dobite tudi ob dolgotrajnem stiku z okuženo prstjo. Razširi se lahko tudi z drugih delov telesa ali na druge dele telesa. 

Kdo lahko dobi lišaj?

Glivice, odgovorne za lišaj, zlahka vstopijo v zgornjo plast vaše kože, če je ta mehka in mokra zaradi daljše izpostavljenosti vodi ali če imate manjše poškodbe ali odrgnine. Bolj ogroženi ste tudi, če uporabljate javne prhe ali bazene, saj se glive najbolj množijo v vlažnih in toplih okoljih. Lišaj lahko dobite tudi, če z okuženo osebo delite krtačo za lase ali oblačila.

Simptomi lišaja1

Izberete lahko tudi Canespor® kremo ali dermalno pršilo, ki prav tako vsebujeta protiglivično učinkovino. Kremo ali pršilo nanesete na obolelo mesto samo enkrat dnevno. 

Ne pozabite, da morate zaključiti celoten cikel zdravljenja, tudi če so vaši simptomi že izginili in je videti, kot da se je okužba že pozdravila.

Kdaj se morate posvetovati z zdravnikom?

Če vaše spremembe na koži prekrivajo veliko površino kože in v dveh tednih ne opazite izboljšanja, se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo svetoval glede najprimernejšega zdravljenja. 

Če ste noseči ali starejši, protiglivična zdravila morda niso primerna za vas, zato se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo priporočal najprimernejši način zdravljenja glivične okužbe kože po telesu.

3 Hay RJ and Ashbee HR. Mycology. Rook’s Textbook of Dermatology. Chapter 36. Uredniki: Tony Burns, Stephen Breathnach, Neil Cox in Christopher Griffiths. 2010

Preprečevanje lišaja4

Glivično okužbo kože po telesu je težko preprečiti, ker so glivice, ki jo povzročajo, zelo pogoste in nalezljive, vendar obstajajo številni načini, s katerimi lahko zmanjšate tveganje okužbe ali preprečite nadaljnje širjenje že obstoječe okužbe: