Nasmejana ženska v belem puloverju po zdravljenju lišaja s Canestenom

Dejstva o lišaju (dermatofitiji)

Spoznaj, kaj je lišaj, kaj ga povzroča, kako se širi in kdo lahko zboli. Preberite vse o običajnih simptomih lišaja in zdravljenju ter preprečevanju.
 

Kaj je lišaj?

Glivična okužba kože po telesu (medicinsko poimenovanje tinea corporis) je glivična okužba površinskega sloja kože, ki jo povzročijo glivice, imenovane dermatofiti. Zanjo so značilni rdeči izpuščaji, razporejeni v obliki obročev, ki se pojavljajo na trupu, rokah in nogah. 

Izpuščaji so navadno okrogli in rdeči ali pa so videti kot srebrnkaste kožne lise. Lahko so luskasti in srbeči, obroči pa se navadno širijo navzven, medtem ko se sredina lahko pozdravi in barva kože znova postane normalna. Lišaj se lahko pojavi na vseh predelih telesa, vključno z lasiščem (tinea capitis), dimljami (glivična okužba dimelj) ali stopali (glivična okužba stopal). Lišaj na obrazu ali lasišču lahko privede do lokalnega izpadanja las.

Kako se širi lišaj

Glivična okužba kože po telesu je nalezljiva in se lahko hitro prenese prek stika z okuženimi predmeti (brisačami ali oblačili), stika z ljudmi in okuženimi domačimi ljubljenčki ali domačimi živalmi. Glivično okužbo kože po telesu lahko dobite tudi ob dolgotrajnem stiku z okuženo prstjo. Razširi se lahko tudi z drugih delov telesa ali na druge dele telesa. 

Kdo lahko dobi lišaj?

Glivice, odgovorne za lišaj, zlahka vstopijo v zgornjo plast vaše kože, če je ta mehka in mokra zaradi daljše izpostavljenosti vodi ali če imate manjše poškodbe ali odrgnine. Bolj ogroženi ste tudi, če uporabljate javne prhe ali bazene, saj se glive najbolj množijo v vlažnih in toplih okoljih. Lišaj lahko dobite tudi, če z okuženo osebo delite krtačo za lase ali oblačila.

Simptomi lišaja1

Simptomi lišaja niso vedno enaki in so odvisni od tega, kako resna je vaša okužba. Razlikujejo se tudi glede na predel telesa, ki je okužen. Zavedati se morate, da lišaja morda ne boste opazili takoj.

Morda imate lišaj, če opazite:

 • Okrogle lise z rdečim nabreklim robom in izrazitim središčem.

 • Luskasto in srbečo kožo.

 • Koža je na robu izpuščaja zelo rdeča in se močno lušči.

 • Dvignjena in mehurčkasta koža (to je simptom resnejše dermatofitije).

 • Več obročev (simptom resne okužbe).

 • Vnete gnojne rane (simptom resne okužbe).

1 Hay RJ and Ashbee HR. Mycology. Rook’s Textbook of Dermatology. Chapter 36. Uredniki: Tony Burns, Stephen Breathnach, Neil Cox in Christopher Griffiths. 2010

Nasmejana mlada ženska s temnimi lasmi, ki nosi rdečo srajco in džins jakno, je zadovoljna po zdravljenju dermatofitije s Canestenom

Zdravljenje lišaja

Najbolje je, če se zdravljenja lišaja lotite čim prej, ker lahko okužba privede do zapletov. Če okužbe ne zdravite, se lahko lišaj razširi na druge predele telesa. Prav tako pa lahko tveganju za okužbo izpostavite druge. Lišaj lahko povzroči tudi druge neprijetne zaplete, kot so izguba las, brazgotine in deformacije nohtov.3  

Ker je lišaj kože glivična okužba, je protiglivično zdravilo vaša najboljša možnost zdravljenja. Izberete lahko kremo ali razpršilo, odvisno od tega, kje se pojavi izpuščaj. Zdravljenje lišaja s protiglivično kremo Canesten® običajno traja približno od 3 do 4 tedne, kremo pa je treba nanesti od 2 do 3-krat dnevno. 

Izberete lahko tudi Canespor® kremo ali dermalno pršilo, ki prav tako vsebujeta protiglivično učinkovino. Kremo ali pršilo nanesete na obolelo mesto samo enkrat dnevno. 

Ne pozabite, da morate zaključiti celoten cikel zdravljenja, tudi če so vaši simptomi že izginili in je videti, kot da se je okužba že pozdravila.

Kdaj se morate posvetovati z zdravnikom?

Če vaše spremembe na koži prekrivajo veliko površino kože in v dveh tednih ne opazite izboljšanja, se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo svetoval glede najprimernejšega zdravljenja. 

Če ste noseči ali starejši, protiglivična zdravila morda niso primerna za vas, zato se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo priporočal najprimernejši način zdravljenja glivične okužbe kože po telesu.

3 Hay RJ and Ashbee HR. Mycology. Rook’s Textbook of Dermatology. Chapter 36. Uredniki: Tony Burns, Stephen Breathnach, Neil Cox in Christopher Griffiths. 2010

Preprečevanje lišaja4

Glivično okužbo kože po telesu je težko preprečiti, ker so glivice, ki jo povzročajo, zelo pogoste in nalezljive, vendar obstajajo številni načini, s katerimi lahko zmanjšate tveganje okužbe ali preprečite nadaljnje širjenje že obstoječe okužbe:

 • Skrbite za ustrezno higieno in si redno umivajte roke ter tako preprečite širjenje okužbe, poleg tega pa ohranjajte čistočo skupnih prostorov (na primer v šolah, vrtcih, telovadnicah, garderobah).
 • Ne dotikajte se okuženih predelov.
 • Poskrbite, da vaša koža ne bo vlažna in topla: poskusite se hladiti in se izogibajte prekomernemu potenju.
 • Veterinar naj pregleda vaše hišne ljubljenčke zaradi morebitne prisotnosti glivičnih okužb. Okuženim živalim se je bolje izogibati – glivične okužbe kože se pri živalih odraža v obliki lis ali odpadle dlake (mikrosporija, trihofitija).

 • Ne uporabljajte oblačil, brisač in krtač za lase drugih ljudi ter ne pustite, da bi drugi uporabljali vaše osebne stvari, če ste vi ali vaša bližnja oseba okuženi z glivicami.

 • Če imate vi ali pa vaša bližnja oseba glivično okužbo kože po telesu, jo poučite o tveganju ter o tem, kaj ta bolezen sploh je, na kaj moramo biti pozorni in kako jo lahko preprečimo.

4 Piérard GE, Arrese JE, Piérard-Franchimont C. Treatment and prophylaxis of tinea infections. Drugs. 1996 Aug;52(2):209–24.