Lišaj

Ste na svoji koži opazili rdeče kroge, ki se širijo? Če je vaš odgovor pritrdilen, imate morda lišaj (dermatofitijo).1

Glivična okužba kože po telesu (lišaj, medicinsko poimenovanje tinea corporis) je glivična okužba površinskega sloja kože, ki jo povzročijo glivice, imenovane dermatofiti. Zanjo so značilni rdeči izpuščaji, razporejeni v obliki obročev, ki se pojavljajo na trupu, rokah in nogah. Običajno je videti kot rdeč krog na zgornji plasti kože, ki se lahko širi in povečuje, notranji del kroga pa se povrne v običajno barvo.

1 Hay RJ and Ashbee HR. Mycology. Rook’s Textbook of Dermatology. Chapter 36. Uredniki: Tony Burns, Stephen Breathnach, Neil Cox in Christopher Griffiths. 2010

Nasmejana ženska v belem puloverju je zadovoljna po zdravljenju lišaja s Canestenom

Simptomi lišaja1

Sličica Canesten z motivom zdravnice

Kaj je lišaj (dermatofitija)

Lišaj je glivična okužba kože in je nalezljiv. Okužite se lahko stika z okuženo kožo ali okuženih predmetov, kot so brisače in kozmetični izdelki.

Vesela mlada ženska s temnimi lasmi v majici brez rokavov se razteza in smehlja po zdravljenju lišaja s Canestenom

Zdravljenje lišaja

Lišaj je glivična okužba, zato jo zdravimo s protiglivičnimi kremami.3 Kreme, kot je Canespor®, ubijejo glivice, ki povzročajo okužbo, in omogočijo koži, da se pozdravi.

Vsa protiglivična zdravila zdravijo izvor glivične okužbe, vendar različni izdelki vsebujejo različne aktivne učinkovine, ki so primerne za vas glede na resnost vaših simptomov. Če trpite za blago do zmerno dermatofitijo, lahko uporabite izdelek s protiglivično aktivno učinkovino bifonazol. Če vašo okužbo spremlja tudi neprijeten vonj, je to znak dodatne bakterijske okužbe, ki jo lahko prav tako ozdravite z aktivno učinkovino bifonazol. 

Canespor® ponuja izdelke z navedeno aktivno učinkovino v različnih oblikah, npr. v razpršilu ali kremi. 

3 Hay RJ and Ashbee HR. Mycology. Rook’s Textbook of Dermatology. Chapter 36. Uredniki: Tony Burns, Stephen Breathnach, Neil Cox in Christopher Griffiths. 2010

Preprečevanje lišaja4

Canesten ikona prst, ki se dotika

Ne dotikajte se okuženih predelov kože. S tem lahko prenesete okužbo na druge dele telesa.

Canesten ikona umivanje rok

Redno si umivajte roke, tudi po uporabi protiglivičnih krem.

Canesten ikona termometer

Izogibajte se čezmernemu znojenju, vlagi in toploti. To so idealni pogoji za rast glivic.

Canesten ikona pes z dermatofitijo

Lišaj lahko prizadene tudi živali. Če na svojem ljubljenčku opazite zaplate brez dlake, ga peljite k veterinarju, da preveri morebitno prisotnost glivične okužbe. Izogibajte se živali, ki imajo lišaj.

4 Piérard GE, Arrese JE, Piérard-Franchimont C. Treatment and prophylaxis of tinea infections. Drugs. 1996 Aug;52(2):209–24.

Dejstva o lišaju (dermatofitiji)

Sličica Canesten z motivom lišaja na roki

Ni razloga za preplah: okužba se zlahka prepreči in zdravi.

Sličica Canesten z motivom zdravil

Lišaj je glivična okužba, za katero je potrebno uporabiti protiglivično zdravljenje, če se ga želimo znebiti.

Sličica Canesten z motivom ženske z lepotno masko

Lišaj lahko preprečite z redno uporabo izdelkov za piling telesa. Na ta način glivam onemogočite dostop do njihovega vira hrane.