Aktivna mlada ženska v majici brez rokavov, ki stoji v samozavestni pozi, v ozadju pa je sonce

Vaginalno zdravje: vse, kar morate vedeti 

Preberite več o vzrokih in dejavnikih tveganja okužb nožnice. Spoznajte, kateri so simptomi teh okužb in kakšni so nasveti za preprečevanje okužb nožnice.

Intimne težave: na kaj morate biti pozorni in zakaj

Intimno zdravje zadeva vse ženske, vendar o tej tematiki še vedno ne govorimo dovolj. Vedno pomnite, da niste edini in da vaše intimno zdravje ni nekaj, česar bi se morali sramovati. Večino stanj v nožnici, kot sta glivična okužba in bakterijska vaginoza (BV), je mogoče preprosto odpraviti. Če pa jih ne zdravite, lahko povzročijo nelagodje. Zato je vedno pomembno, da skrbno negujete svoje intimne dele in poiščete zdravniško pomoč vsakič, ko čutite, da nekaj ni v redu.

Intimnim predelom je treba posvetiti dodatno pozornost, saj je vaša nožnica posebej dovzetno okolje za razvoj mikrobov. Vrednost pH vaše nožnice je različna od pH-vrednosti drugih delov vašega telesa, zato lahko že uporaba agresivnega mila spremeni vašo pH-vrednost. Potem pa je tukaj tudi vaša menstruacija, med katero lahko slaba higiena povzroči razvoj bakterij. Nekatere bakterije se lahko prenašajo tudi med spolnim odnosom.

Začetek vnetja v intimnem predelu lahko zaznate kot srbež med nogami ali nenavaden in pogosto smrdljiv izcedek. Če opazite te simptome, jih nikar ne ignorirajte in upajte, da bodo preprosto izginili. Ne obremenjujte se, saj so te težave zelo pogoste in je njihovo zdravljenje običajno preprosto, vendar pa je vedno priporočljivo, da poiščete zdravniško pomoč, ko prvič opazite nekaj nenavadnega.

Če svojega telesa ne poznate dobro, boste morda težje ugotovili, ali se je vaš vaginalni izcedek spremenil. Morda celo mislite, da je že tipičen izcedek znak vnetja. Vendar pa je tipičen izcedek (brezbarven ali bel) običajen znak, ki nakazuje, da je vaša nožnica zdrava. Vaše telo proizvaja izcedek zato, da se lahko vaša nožnica sama čisti in vlaži. Smrdljivi izcedek, ki je drugačne barve, pa je lahko znak morebitne okužbe. 

Vzroki in povzročitelji okužb nožnice

Okužbe nožnice lahko povzročijo bakterije, glivice ali drugi mikroorganizmi. Zaradi določenih okoliščin je pojav okužbe še bolj verjeten:

  • Jemanje antibiotikov. Antibiotiki ubijajo vse bakterije, vključno z dobrimi bakterijami, zato v vaši nožnici ni ničesar, kar bi preprečevalo prekomerno rast glivic.

  • Oslabljen imunski sistem. Če imate oslabljen imunski sistem, obstaja večja verjetnost za glivično okužbo nožnice.

  • Zmanjšana kislost (povišan pH) nožnice. Nižja kislost vaše nožnice povzroči zmanjšano število dobrih bakterij in rast bakterij, ki povzročajo okužbe. 

  • Slaba higiena. Če ne poskrbite za dobro čistočo svojih intimnih predelov, je lahko to vzrok za rast bakterij, ki povzročajo okužbe. 

  • Tesno, nevpojno spodnje perilo. Če nosite takšno spodnje perilo, lahko vlažno okolje pospeši rast glivic in bakterij.

Mlada ženska s temni lasmi v rdečem puloverju, ki stoji samozavestno in ima pomirjajoč nasmeh

Zakaj morate prevzeti nadzor nad svojim vaginalnim zdravjem

Če vaginalnih okužb ne zdravite, lahko ta povzročijo številne fizične in psihološke posledice. Veliko žensk opazi, da se njihovo psihološko stanje poslabša in trpi njihov odnos s partnerjem. Poleg tega pa lahko nezdravljene okužbe v intimnem predelu vplivajo tudi na vaše splošno zdravje. Torej, nikar ne odlašajte, ampak ukrepajte, saj se boste tako hitreje spet počutili kot prej.

Kako lahko preprečite nastanek okužb? 

Obstajajo preprosti načini za preprečevanje nastanka ali ponovitve okužb v intimnem predelu. Redna in pravilna higiena vaših intimnih predelov lahko vzdržuje število vaših dobrih bakterij. Vsak dan se umivajte z nežnim milom brez vonja. Po umivanju morate svoje intimne predele temeljito osušiti. 

Okužbe lahko preprečite tudi, če nosite ohlapna, vpojna oblačila in bombažne spodnjice. Takšna oblačila bodo pomagala pri kroženju zraka in vaš intimni predel bo ostal suh. 

Na higieno morate biti pozorni tudi med spolnimi odnosi.  Po spolnem odnosu morate izprazniti svoj mehur. Na ta način boste odstranili vse bakterije, ki bi se lahko razširile v vašo sečnico (cevko, ki povezuje vaš mehur z odprtino tik nad vašo vaginalno odprtino), in tako preprečili vnetje sečnega mehurja. 

Druge stvari, ki jih morate upoštevati, če se želite izogniti okužbi nožnice, so:

  • Po tem, ko greste na stranišče, brišite s sprednje proti zadnji strani, saj tako preprečite vnos bakterij iz anusa v nožnico.

  • Mokra oblačila, na primer kopalke ali športna oblačila, slecite takoj po končani vadbi. 

  • Nožnice ne izpirajte, saj lahko to odstrani nekatere dobre bakterije.

  • Izogibajte se masažnim kadem in kopanju v zelo vroči vodi.

Zelo pomembno je, da dobro skrbite za svoj intimni predel. Uporaba navadnega mila in gelov za prhanje ali prekomerno umivanje so lahko vzrok za neravnovesje pH-vrednosti, ki lahko vodi v okužbo.