Kaj je glivična okužba dimelj?

Katera okužba je tako hitro nalezljiva kot glivična okužba stopal, vendar povzroča precej več neugodja? To je glivična okužba dimelj, ki jo imenujemo tudi tinea cruris. Gre za glivično okužbo, ki ga povzroča skupina gliv, ki se imenujejo dermatofiti. 

Gre za glivično okužbo kože, ki prizadene vaše dimlje: genitalije, notranjo in zunanjo stran stegen ter zadnjico. Ob glivični okužbi dimelj nastane rdeč srbeč kožni izpuščaj, ki je pogosto okrogle oblike. Če imate glivično okužbo stopal ali glivično okužbo nohtov, ste bolj ogroženi za glivično okužbo dimelj, ker se dermatofiti zelo preprosto širijo s praskanjem. Dermatofiti živijo na vaši koži, laseh in nohtih ter so neškodljivi, vendar se lahko v vlažnem in toplem okolju, na primer v preznojenih oblačilih, hitro razmnožijo in povzročijo okužbo. 

Glivična okužba dimelj največkrat prizadene moške in dečke v puberteti, ker se lahko med modi in stegni ujame vlaga. Okužba je pogosta tudi pri športnikih, ker se veliko znojijo ter dlje časa nosijo tesna in mokra oblačila. Če imate prekomerno telesno težo, ste bolj dovzetni za glivično okužbo dimelj, ker se glive hitreje množijo v kožnih gubah, ki so nagnjene k znojenju. Vendar lahko glivična okužba dimelj doleti vsakogar, ker je zelo nalezljiva. Okužite se lahko prek tesnega stika z okuženo osebo ter prek kontaminiranih brisač in oblačil ali pa okužbo prenesete z rokami, če se dotikate drugih okuženih delov telesa, kot je vaše stopalo. 

Običajni vzroki za glivično okužbo dimelj:

 • tesna oblačila, ki razdražijo kožo,

 • vlaga na predelu dimelj zaradi znojenja,

 • mokre kopalke, ki jih dlje časa ne preoblečete,

 • deljenje vlažnih brisač ali preznojenih oblačil z drugimi,

 • tesen stik z okuženo osebo.

Simptomi glivične okužbe dimelj

 • Canespor® 10 mg/g krema –  učinkovito zdravilo lajša simptome srbenja in rdečice in ga je potrebno uporabljati 3 tedne.

 • Canespor® 10 mg/ml dermalno pršilo- priročno pršilo je dobra izbira, kadar morate zdravilo nanesti na težko dosegljive predele. Tako kot krema tudi pršilo vsebuje učinkovito protiglivično sestavino, ki odpravlja okužbo in hkrati lajša vaše simptome.

 • Canesten® 10 mg/g krema –  protiglivična krema zdravi okužbo in lajša neprijetne simptome.

Zdravljenje glivične okužbe dimelj?

Ti ukrepi vam lahko pomagajo, da se jo boste hitreje znebili:

 • Prizadeto mesto temeljito umijte z milom in toplo vodo.

 • Po kopanju ali vadbi dobro obrišite prizadeti predel.

 • Vsak dan preoblecite oblačila in spodnje perilo.

 • Nosite ohlapna bombažna oblačila.

 • Zaključite celoten cikel zdravljenja, tudi če bo videti, da je okužba že odpravljena.

Starejši moški v sivih oblačilih se smeji in pokončno stoji, ker je zadovoljen po zdravljenju glivične okužbe dimelj s Canestenom

Preprečevanje glivične okužbe dimelj

Glivični okužbi dimelj se lahko izognete z dobrimi higienskimi navadami. Ne pozabite, da si morate temeljito umiti roke po nanosu zdravila, stiku z okuženo osebo ali če ste se dotaknili predela z okužbo, kot je glivična okužba stopala. Glivično okužbo stopal povzročajo iste glive kot glivično okužbo dimelj. Če imate glivično okužbo stopala, se morate čim prej lotiti zdravljenja, da preprečite širjenje okužbe na predel dimelj. 

Še nekaj dodatnih nasvetov: