Dejstva o glivični okužbi nožnice in nosečnosti

Glivično vnetje nožnice oz. glivična okužba ali vaginalna kandidaza, je predvsem posledica razrasta glivic iz rodu Candida in prizadene 3 od 4 žensk v času njihovega življenja.1 Nosečnice pogosto zbolijo za glivično okužbo nožnice zaradi hitrih sprememb, ki vplivajo na njihova telesa, kot so jemanje zdravil ali pretesna oblačila in spodnje perilo. Hormonska neravnovesja, predvsem visoka raven estrogena, povečajo verjetnost za razvoj glivične okužbe nožnice. 

Če vas glivična okužba doleti med nosečnostjo ali ko poskušate zanositi, ne skrbite. Tukaj je nekaj dejstev o glivični okužbi, ki bi jih morala poznati vsaka bodoča mama:

  • Čeprav vam glivična okužba lahko povzroča neugodje ali bolečino med spolnim odnosom, ne zmanjša vaše možnosti, da bi zanosili.
  • Ni znano, da bi glivična okužba škodovala vašemu nerojenemu otroku.
  • Če pride do prenosa med porodom, je glivična okužba pri dojenčkih običajno neškodljiva ter jo je preprosto prepoznati in zdraviti.

Preprečevanje in zdravljenje glivične okužbe med nosečnostjo

Obstaja več preventivnih ukrepov, ki se jih lahko poslužujejo nosečnice, da zmanjšajo tveganje za razvoj glivične okužbe nožnice med nosečnostjo. Ukrepi so preprosti, praktični in učinkoviti pri preprečevanju glivičnega vnetja nožnice. Ustrezna higiena, bombažno spodnje perilo, ki diha, in redni ginekološki pregledi – to je samo nekaj ukrepov, ki pomagajo zmanjšati tveganje za razvoj glivične okužbe nožnice. 

Če pa se je pri vas kljub temu razvilo vnetje zaradi kvasovk, se najprej posvetujte s svojim ginekologom, preden začnete s kakršnim koli zdravljenjem. Priporočljiva zdravila za glivično okužbo nožnice pogosto zajemajo vaginalne kapsule ali kremo. 

Ker je preprečevanje boljše od zdravljenja, je tu nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri preprečevanju glivične okužbe nožnice:

  • Nosite spodnje perilo, ki diha in ni pretesno.

  • Poskrbite za ustrezno higieno nožnice, vendar se izogibajte penečim kopelim ter uporabi mil ali izdelkov za osebno nego, ki so izdelani iz agresivnih kemikalij.

  • Ne prhajte si nožnice, saj lahko povečate tveganje za vnetje in porušite ravnovesje pH.

  • Vsak dan zamenjajte spodnje perilo in ga operite v vroči vodi.

  • Brišite se v smeri od sprednjega dela proti zadnjičnemu delu, da preprečite prenos bakterij na predel nožnice.

1.Gonçalves B, Ferreira C, Alves CT, Henriques M, Azeredo J, Silva S. Vulvovaginal candidiasis: epidemiology, microbiology and risk factors. Crit Rev Microbiol.2016;42(6):905-927. doi:10.3109/1040841X.2015.1091805