Kaj je glivična okužba kože po telesu2?

Glivična okužba kože po telesu (medicinsko poimenovanje tinea corporis) je glivična okužba površinskega sloja kože, ki jo povzročijo glivice, imenovane dermatofiti. Zanjo so značilni rdeči izpuščaji, razporejeni v obliki obročev, ki se pojavljajo na trupu, rokah in nogah.

Izpuščaji so navadno okrogli in rdeči ali pa so videti kot srebrnkaste kožne lise. Lahko so luskasti in srbeči, obroči pa se navadno širijo navzven, medtem ko se sredina lahko pozdravi in barva kože znova postane normalna.

Glivična okužba kože po telesu je nalezljiva in se lahko hitro prenese prek stika z okuženimi predmeti (brisačami ali oblačili), stika z ljudmi in okuženimi domačimi ljubljenčki ali domačimi živalmi. Glivično okužbo kože po telesu lahko dobite tudi ob dolgotrajnem stiku z okuženo prstjo. Razširi se lahko tudi z drugih delov telesa ali na druge dele telesa. Več informacij o previdnostnih ukrepih, ki jih lahko sprejmete za preprečevanje širjenja okužbe, najdete tukaj.
2 Hay RJ and Ashbee HR. Mycology. Rook’s Textbook of Dermatology. Chapter 36. Uredniki: Tony Burns, Stephen Breathnach, Neil Cox in Christopher Griffiths. 2010

 

Top